Вирпазар

Вирпазар

У југоисточном дијелу Црне Горе, на обали Скадарског језера, налази се мало Вирпазарско насеље. Када је био велики град, стајао је на раскрсници трговинских путева. Сада је то мало насеље познато по богатој историји и сликовитом погледу.

Географски положај Вирпазара

Упркос чињеници да село припада општини Бар, радикално се разликује од овог одмаралишта. За разлику од других познатих градова у Црној Гори, Вирпазар се налази на обали Скадарског језера, са друге стране планинског подручја. Окружена је ријекама Ораховштица и Црмница, тако да многи то зову "Црногорска Венеција".

Национални парк Скадарско језеро

Према попису становништва из 2003. године, у Вирпазару има 337 сталних становника. Више од 61% становништва пада на Црногорце, а 31% на Србе.

Историја и значење Вирпазара

Насеље звано Вир је било познато још 1242. године. Основана је на обали речне вхирлпоола, у којој су локални становници организовали малу тржиште. Одатле је Вирпазар добио своје име: "вир" - речни вхирлпоол, "пазар" - тржиште.

Захваљујући профитабилном трговинском и економском положају, град је увек имао велики утицај на економски и политички живот земље. Почетком 20. века у Вирпазару је изграђена пруга, а потом и једна од највећих лука Скадарског језера.

Древни мост у Вирпазару

Атракције и атракције Вирпазара

Овај црногорски град је погоднији за љубитеље еколошке и културне рекреације. Туристи који желе да се упознају са архитектуром и историјом Вирпазара увек треба резервисати екскурзију. Они укључују посете сљедећим атракцијама:

 • историјски села Годиње, очува атмосферу традиционалног средњевековног насеља;
 • Национални парк Скадарско језеро;
 • манастири Морачник и Старчева Горица, налази се у средини језера;
 • Тврђаве Бесац и Лесендро, саграђена у КСВ и КСВИИИ веку;
 • древни мостови, повезивање различитих обала Вирпазара;
 • Православна црква Светог Атанасија, која се налази у суседном селу Сотоници.

Историјско село Годиње

На обали Скадарског језера увек можете унајмити чамац за вожњу по језеру или за риболов. Током шетње можете посетити албански део Скадра, дивити птицама и змијама. Цена комплетне турнеје је око 45-50 долара.

Још један разлог зашто је Вирпазар укључен у обилазак Црне Горе је Фестивал вина и бељења. Посвећена је црногорском вину "Вранац" и риби до пропадања, која у великим бројевима живи у водама Скадарског језера.

Улице Вирпазара

Куповина у Вирпазару

У овом малом црногорском граду нема великих супермаркета и трговачких центара. Али постоје мале продавнице где можете купити брендовано вино, свеже поврће и воће, као и занатске производе. Од како је Вирпазар био лучки град и главни трговачки центар, често је присутан спонтан тржиште. Локални становници тргују директно из аутомобила и прелазе шаторе дуж путева.

Производи занатлије Вирпазар

Превоз Вирпазара

Село се налази дуж пута који повезује јадранску обалу с центром Црне Горе. Постоји и железничка станица на којој се зауставе возови огранка Бар-Београд. Од самог Вирпазара можете се кретати у малим аутобусима или таксијем. На његовим обалама су привезани мали туристички бродови, на којима можете направити излет уз језеро.

Речни транспорт у Вирпазару

Хотели в Вирпазар

За разлику од главних црногорских одмаралишта, у овом граду нема модерних хотела. Уместо тога, овде раде као мини-хотели и куће за госте. Неки се налазе на обали Скадарског језера, други су у непосредној близини историјских знаменитости. Најпознатији хотели у Вирпазару су:

 • Апартментс Јовановиц;
 • Хотел Пеликан;
 • Пансион Скадарско језеро;
 • Сеоска кућа Дјурисиц;
 • Вир Хотел.

Цена смештаја у овим хотелима је $ 17-43. Неки од њих нуде гостима бесплатне тоалетне потрепштине, климатизацију и Ви-Фи, собе у другим хотелима имају терасу и чајну кухињу.

Хотел Вир

Ресторани у Вирпазару

Већина локалних ресторана се специјализује за јела од морских плодова, али многи такође служе медитеранској и европској кухињи. Овде су позвани туристи да пробају црногорско вино "Вранац", који се производи на овом подручју. Можете пробати и друге јела у једном од следећих ресторана у Вирпазару:

 • Коноба Бадањ;
 • Силистриа;
 • Корморан;
 • Коноба Баста;
 • Пеликан.

Ресторан Пеликан

Посебно популаран међу Црногорцима су "коњи". Свака коноба је мала установа, наводно изрезана у камен. Ова удобна пећина садржи само 10-12 људи. Овде можете пробати аутентична јела и укусно домаће вино.

Како доћи до Вирпазара?

Да бисте дошли до овог села из Подгорице или Баре, мораћете путовати 24-29 км. Да бисте то урадили, можете користити електрични воз, чија цена је око $ 3. Само треба напоменути да се железничка станица налази у близини Вирпазара. Стога, од ње до центра села морају пешице.

Користећи аутобус, морате упозорити возача о заустављању, пошто многи од њих само пролазе. За туристе који желе посетити Вирпазар аутом, требате пратити знаке и не пролазити жути знак утврђен на улазу у село.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

46 − 39 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: