Соллер

Маллорца Салт

Соллер (Маллорца) је општина у планинама Серра де Трамунтана, изнад које се подиже највиша планина на острву - Пуиг Маиор. Овде је град Сољер, а град, који се зове Порт де Соллер, са овом ресортом је други. Међутим, пажња заслужује и једно и друго, а налазе се прилично близу једно другоме.

Од Палме до Соллера

Град се налази 35 км од Палме де Мајорке. Како доћи до Соллера? Можете то учинити брже или више формално. Биће бржи на изнајмљеном аутомобилу (на магистралном путу МА-11, можете одабрати да ли ћете користити плаћени тунел или слободно планински серпентин) или у општинском аутобусу.

салт мајор1

Далеко, али романтичније путовање возом вози старим возом. Воз Палма-Соллер одлази из крајњих тачака шест пута дневно. Пут, који је изграђен почетком века у рекордном времену (то потребно је узроковано чињеницом да Солер је практично одсечена од остатка острва планине), пролази кроз веома природној области - од прозора аутомобила, можете дивити воћака, шуме, планинске пределе. Иначе, сам воз је и историјски вид: аутомобили почетка века су у потпуности сачували свој изворни ентеријер.

Маллорца Салт

Воз одлази с станице у Палми (налази се близу Плаза Шпаније). Ако седнете са леве стране, онда ћете више уживати у погледима који се отварају са прозора.

Из воза можете кренути а не на крајњем заустављању, али, на примјер, у Буниоли, и ходати до баште Алфабије.

Соллер

Град је у долини окружен бројним наранџастим и лимунским шумама. Овдје су створили системи наводњавања од стране Арапа. То је наранџасти грозд, који дугује своје име - на арапском језику Сулиар означава "златну долину". Цела долина је омиљена туристичка дестинација за оне који воле екотуризам.

Једна од атракција града Сољера је сладолед, који можете купити у продавници насупрот тржишту.

Ту су и остала интересантна места. На примјер, главни трг у граду је Уставни трг, гдје се налази Соллер банка, изграђена у стилу Арт Ноувеау, и градска црква. На тргу са отвореним терасама има много фонтана и кафића.

Црква св. Бартоломеја је зграда средином 13. века. Поново је реорганизовала. Главни део се односи на барокни стил 17. и 18. вијека, док је фасада дизајнирана у стилу "модерног", а горња црква се односи на нео-готичан стил.

солераире маллорца3

Посебну пажњу треба обратити на уске улице града, гдје су лонци с цвијећем непосредно уз тротоар.

солераире маллорца4

Сољер нуди својим посетиоцима читаву мрежу туристичких планинских рута, од којих многи пролазе кроз путеве локалних рудара угља. Путеви варирају у трајању. Ако нисте искусни туристи - приступићете се рути Цами дел Рост, дизајнираној за 2-3 сата. По цести почиње преко бензинске пумпе на периферији града и води до села Деиа, пролазећи кроз манастире С'Херетат, Ца'н Прохом и Сон Цолл.

Друга атракција Сољера је међународни фолклорни фестивал који се одржава од 1980. године годишње. Одржава се у јулу.

Ботаничка башта

Ботанички врт де Соллер се налази на периферији града. Јарди Ботаниц де Соллер је мали - његова површина је око хектара. У башти су биљке Маллорца и острва Средоземног мора. Башта је отворена 1992. године. Условно је подељен на 3 зоне: биљке на Балеарским острвима, дивље флоре других острва и етноботани. У башти има пуно малих водених акумулација, где цвјетају различите водене биљке. Натраг у башти је Музеј Балеарских природних наука. Посета врту заједно са музејом доносиће вам око 2 сата.

Картица кошта 5 евра.

салт мајор5

Од Соллера до Соллера: "Оранге Екпресс"

Ако желите наставити путовање на ретро транспорту - одлетите од Соллера до Порт Соллера (они се налазе око 5 км одвојено).

Од града Соллер до луке можете доћи до ретро трамваја 5 Е. Пут ће вас одвести око пола сата. Стаза није много приметна - она ​​пролази приватним кућама и чешће се појављују мандарине и наранџасти насади.

Трамвај се зове "Оранге Екпресс" - и захваљујући боји самог трамваја, а пре свега - због чињенице да је овај превоз трговци послали поморанџе до луке.

Цена путовања је 5 евра, а карта се купује директно од диригента. Постоје "наранџасти изрази" сваке пола сата.

салт мајор6

Лука Соллер је комерцијални, риболов и поморско лучиште. Његова дубина је 4-5 метара. Има 226 везова. Залив у којем се налази порт је скоро кружни. Из луке можете ићи на шетњу и посетити увале, до којих се може приступити само из мора. И можете ићи бродом до Палме де Мајорке.

салт мајор7

Ово је древно "пиратско" место. Више о овоме ћете научити посјетом Поморског музеја.

Мајор сол 8

Порт Солиер преферира старију јавност - углавном захваљујући присуству пешачких рута за шетње и апсолутног спокојства овде: ту нема куповине и но ноћног живота. Али овде можете уронити у апсолутну релаксацију и како се опустити. И ако желите забаву - одавде је лако доћи до Палме или других "активних" одмаралишта.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

61 − = 51

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: