Шведска језера

Шведска језера

Шведска, која се налази на северу европског континента, позната је по својим невероватним језерима. Њихове бистре и прозирне воде, природна природа шума на обалама привлаче многе туристе.

Најлепша језера у Шведској

За оне који су заинтересовани за колико језера у Шведској занимљиво је сазнати да у овој земљи има више од 4000 водних тијела чија је површина више од 1 квадрата. км. Да се ​​упознамо са неким од њих:

 1. Лаке Ванерн је највеће језеро у Шведској. Налази се у јужном региону Готаланд. Покрива територију три провинције: Вастерготланд, Вармланд и Далсланд. Верује се да је језеро настало пре око 10.000 година. Максимална дубина језера Ванерн је 106 м. Обала око ње углавном су каменита, али на југу су нежније, погодне за узгој. На језеру има много острва, али острво Јуре, на којем се налази национални парк, веома је популарно међу туристима. У језеру постоји много различитих риба, а њене банке су насељене великом популацијом птица.
 2. Лаке Ванерн

 3. Лаке Веттерн У Шведској није само велики, већ други по величини у земљи. Банке и дно су камените. На једној од острва резервоара у средњем веку била је краљевска резиденција. Веттернет је повезан са сусједном Венусом путем канала. На обали је град Јонкопинг. Ово је еколошки чисто подручје, јер је овде забрањено испуштање отпада. Због тога локални становници пију воду из Веттерн-а без чишћења, а дно у језеру може се посматрати на дубини од 15 метара.
 4. Лаке Веттерн

 5. Лаке Маларен (Шведска) - трећи највећи резервоар у земљи. Налази се на територији Свеаландског региона и појављује се у глацијалном периоду. На језеру има око 1200 острва, ниских обала је исцрпљено, постоје полуострво, капице и увале. Око Маларена има много атракција, од којих су неке укључене у УНЕСЦО листу свјетске баштине. На острву Ловет у палати комплексу Дроттингхолм данас борави резиденцију шведских монарха.
 6. Лаке Маларен

 7. Језеро Сторуман У Шведској су познати многи рибари. У близини резервоара изграђена је база риболовног туризма. Овде долазе рибари из целе Шведске, као и из многих европских земаља. У језеру су пастрмка и бела риба, липанац и лосос, остриж, штука, шаргарепа и многе друге рибе. Зими су љубитељи горских скија и снијега на језеру. Возе на планинским падинама око језера Сторуман.
 8. Језеро Сторуман

 9. Миен Налази се на југу Шведске, у Лену Кронобергу. Ово је тзв. Цратерско језеро. Појавио се на месту падања метеора, који се догодио пре око 120 милиона година. Пречник језера је око 4 км. На њеним обалама налазе се излети рилотне стене.
 10. Лаке Миен

 11. Силиан - језеро је још старије: формирано је пре око 370 милиона година од утицаја огромног метеорита. Током топљења леденика, шупља била је напуњена водом. На обали су шведски градови Мооре, Реттвик и Лександ. Плаже са најчистијом водом окружене боровом шумом привлаче бројне туристе. За услуге посјетилаца постоје бројне викендице са модерним кућицама.
 12. Језеро Сиљан

 13. Лаке Хурнаван Налази се на северу Шведске, у Ленореју Норрботену. Налази се на надморској висини од 425 м надморске висине. На југозападној обали језера је град Ариеплуг. Око 400 острва језера се разликују у својој флори и фауници, што фаворизује незаобилазно окружење језера. Максимална дубина Хурнавана је 221 м.
 14. Лаке Хурнаван

 15. Лаке Болман, налази се на југу Шведске, у провинцији Смаланд, има максималну дубину од 37 м, а површину од 184 квадратних метара. км. Крајем двадесетог века овде је изграђена Болменска водоводна мрежа, а сада језеро води испоручује потребе Сцене клизачу.

Лаке Болман

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

51 + = 61

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: