Неум

Неум

Неум је један од најважнијих градова у Босни и Херцеговини. Земља је врло близу Јадранског мора, а читаво становништво које живи на југозападу земље може рећи да удише морски ваздух. Међутим, сама обала заузима територију Црне Горе и Хрватске, а само мали босански град Неум има приступ морем. Са обе стране је граница, а са трећом морском обалом.

Ресорт град

Због своје приморске позиције, Неум се разликује од других босанских градова у својој топлој и благој клими. Просјечна температура у јулу је 26 ° Ц, у јануару - + 9 ° Ц. Падавине падају углавном зими, тако да се током лета не може чувати ништа. Неум је туристички град који привлачи туристе са плажама и топлим морем. Дужина обале је око 25 километара. Поред тога, град припада издуженом планинском полуотоку Клек, на коме се такође може одморити. Његова спољашња страна иде у отворено море, тако да ресорт нуди одмор за све укусе: породично и активно са воденим атракцијама.

Опште информације

Територија Неума у ​​древном и средњем вијеку није пролазила с једне моћи на другу и била је резултат најважнијих историјских догађаја. Захваљујући томе, Неум је постао јединствен град, који одражава турске, српске и хрватске националне карактеристике. Постојеће границе биле су изложене 1992. године.

Привреда Неуме базира се искључиво на туризму. Узгред, постоје две области туризма, где је заједница црпи финансијска средства - приморску хотели и транзитне туристе који путују у Хрватску и Црну Гору. Они не заустављају Неумеа дуже од неколико дана, док су у могућности да скупљају у локалним продавницама и посете ресторане. Не увек туриста посети Неум због радозналости, углавном диктира погодности, као што је "неумски коридор" омогућава без превише проблема да се у Хрватску и за транспорт пртљага, укључујући и робе и возила.

Након завршетка босанског рата, држава је почела активно развијати своју културу. Дакле, од 1995. год. У Неуму одржава се музички фестивал "Етнофест Неум". Покренули су га хрватски лидери и највећи је ван територије Хрватске. Стога је могуће ујединити музичаре своје Хрватске и Босне.

Како доћи тамо?

Да видите Неум на карте потребно је повећати јужни део Босне и биће видљив градић скоро квадрат, смештен између суседних земаља само. Неум је једино морско одмаралиште у Босни и важна туристичка дестинација, тако да су локалне власти учиниле много да туристима олакшају доћи до ње. За њега иде аутобусима из свих већих градова Босне. Такође је постављена пруга. Због тога, било гдје у земљи, лако можете купити аутобуску или возовну карту, која ће вас довести до топлог Јадранског мора.

Неум са полуострвом Неум је градско насеље Неум - панорама
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: