Луанг Прабанг

Луанг Прабанг

У срцу Лаоса, на обалама Меконга, налази се град Луанг Прабанг, који је некада био главни град краљевства. Њена старост је најмање 2000 година, што је, наравно, утицало на његов културни и архитектонски изглед. Зато путовање кроз Лаос треба започети посетом древном главном граду Лаосу, који се званично назива Луанг Прабанг.

Географска локација Луанг Прабанг

Многи туристи верују да је Вијентијан био престоница Лаоса од памтивека. Дакле, када чују о Луанг Прабангу, питају се шта је и где је. Али у оним данима, када је Лаос био краљевство, тај град је био његов административни и културни центар.

Да бисте разумели где је Луанг Прабанг, потребно је пажљиво проучити мапу земље. Налази се у срцу Лаоса, 220 км од модерне престонице - града Виентиане. Поред њега лежи највећа река земље - Меконг.

Луанг Прабанг на мапи

Историја Луанг Прабанга

Прво помињање овог града датира до 698, када се још назива Мијан Суа. Луанг Прабанг има дугу и сложену историју везану за конфликте између краљевства Баи Нанзхао и тајских аристократа. Град је 1128-1169 освојио лидер Кхам Кхун Цхуанг. У периоду од 1185. до 1238. године Луанг Прабанг је постао зависник од Кхмера, а затим је поново ослободио. Са доласком француског у земљу, почео је да се сматра краљевском резиденцијом.

Године 1995. Луанг Прабанг је био укључен у УНЕСЦО-ов списак светске баштине. До недавно, град је био потпуно затворен од остатка света. Сада, упркос чињеници да се ситуација промијенила, постојао је одјек бившег режима.

Древне фотографије Луанг Прабанга

Атракције

Велики број културних, верских и историјских споменика концентрисан је у град и његове карактеристике. У Луанг Прабангуу постоје и природне атракције, вредне пажње туриста. Гости града уживају у ритуалу храњења монаха, који се одвија у потпуном тишини.

Ритуал храњења монаха у Луанг Прабангу

Изван Луанг Прабанга можете посетити водопад Куанг Си. То су прелепе каскаде које стварају природне базене. Овде можете пливати. Нарочито за ову локацију опремљен је свлачионицама, малим базарима и кафићем.

Водопад Куанг Си

Од Луанг Прабанга такође можете ићи у пећине Паку, у којима се прикупља огромна колекција Будиних фигура. На путу можете дивити сликовитој природи и направити незаборавне фотографије.

И, наравно, излети у Луанг Прабанг не могу да раде без посете будистичких манастира и ступова. Овде су неколико десетина. Најпопуларније су следеће цркве:

 • Ват Сиенг Тхонг;
 • Ват Маи Суваннапхумахам;
 • Ват Ахам;
 • Ват Тхат Луанг;
 • Ват Манор и други.

Будистички храмови у Луанг Прабангуу

Стога туристи који долазе у Луанг Прабанг вјероватно неће чудити шта се овде може видети. Да би се упознали са свим његовим знаменитостима, то ће трајати најмање три дана.

Превоз у Луанг Прабанг

Овај град је једна од најпопуларнијих туристичких дестинација у целом Лаосу. Истовремено, он има малу површину и компактност. Ако изнајмите бицикл или бицикл, можете се за Луанг Прабанг возити за један дан. За излете напољу је боље користити услуге такси, који се овде зову тук-тук.

Изнајмљивање бицикла или бицикла кошта око 1,4-14 долара, а путовање у тук-тук је неколико пута јефтиније. На пример, за долазак у Луанг Прабанг са аеродрома, морате платити 4,8 УСД.

Такси (тук-тук) у Луанг Прабангу

Куповина у Луанг Прабанг

Љубитељи куповине вероватно неће задовољити путовање у овај древни град. Нема већих трговачких центара. Посебно су важни тржишта која раде викендом на централним улицама. У области Луанг Прабанг који се зове Сисавангвонг, постоји ноћно тржиште, где постоји велики асортиман свилених марамица, сувенира и кованог новца.

Ноћно тржиште у Луанг Прабангуу

Луанг Прабанг хотели

У овом туристичком центру налазе се луксузни хотели са пет звездица, хотели и куће за госте. Боље је дати предност хотелима који се налазе у центру Луанг Прабанга, јер су близу њих атракције, угодни кафићи и рекреација.

Следеће установе заслужиле су највећу популарност међу туристима и велику похвалу од професионалаца:

 • Меконг Ривервиев;
 • Ресиденце Луанг Саи;
 • Ле Сен бутик;
 • Софител Луанг Прабанг;
 • Бурасари Херитаге.

На пример, хотел Меконг Ривервиев Луанг Прабанг, који се налази испод, нуди простране собе и бесплатан паркинг. Трошкови живота у хотелу са пет звездица износи око 336 долара, а у хотелу са три звјездице - само 47 долара.

Хотел Меконг Ривервиев

Ресторани Луанг Прабанг

У бившем главном граду Лаошко тешко је пронаћи институцију у којој се служи европска брза храна. Уместо тога, постоји много установа у којима можете пробати мање-више позната европска јела или азијске кухиње. Многи од њих налазе се на обалама Меконга, тако да се можете дивити својим фасцинантним погледима.
Да бисте пробали национална јела Лаоса, морате посетити такве ресторане у Луанг Прабангу као:

 • Блуе Лагоон;
 • Л'Елепхант;
 • Ксиенгтхонг Палаце;
 • Пхоу Саванх;
 • Кухиња поред Меконга.

Ресторан Л'Elephant

Што се тиче цена, вруће јело кошта око 1,2-3,6 долара, флашу пива - 1,4 долара, чашу вина - 4,2 долара, а воће пиће - 1,2 долара. Дакле, вредност просечне контроле варира у распону од 8 до 15 долара.

Забава и одмор у Луанг Прабангу

Туристичка инфраструктура у овом древном граду добро је развијена. Постоји много кафића, ресторана, продавница, туристичких агенција, козметичких салона и мјењачница. У центру Луанг Прабанга налази се највећи туристички центар у Лаосу, у којем су доступне такве услуге:

 • хотелска резервација;
 • продаја аутобуских и авио карата;
 • информациони сервис.

Овај центар и многи други садржаји чине остатак у Луанг Прабанг удобним и сигурним за туристе из цијелог свијета. Због тога можете безбедно ходати уз уске улице, дивити се архитектонских и природних знаменитости.

Упркос чињеници да се Луанг Прабанг налази близу градова Тајланда на мапи света, од њих се радикално разликује. Нема ноћног живота, али умјесто тога сипа у мирну атмосферу. Овај град је идеалан за туристе који желе уживати у природној природи, лепоти древне архитектуре и препознатљивој култури Лаоса.

Како доћи до Луанг Прабанга?

Да би се упознали са овом древном главом Лаока, морамо ићи у срце земље. Овај део Лаоса може се постићи великом бројем транспорта. На пример, из Виентиане можете доћи до Луанг Прабанга аутобусом, пут којим пролази кроз планински серпентин. Раздаљина у 220 км аутобуса прелази у 10-12 сати. Цена је око 11 долара.

Путници који не знају како летјети за Луанг Прабанг требају искористити летове од Аир Франце, Бангкок Аирваис, Лао Аирлинес или Виетнам Аирлинес. Спуштају се на аеродром ове древне престонице.

Луанг Прабанг Интернатионал Аирпорт

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

71 − = 62

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: