Беране

Беране

Град Беране у Црној Гори припада броју тих одмаралишта гдје се стварају најразноврснији услови за рекреацију - скијање, когнитивност, екскурзије и екотуризам. У Берану има пуно историјских мјеста и атракција, укључујући и православне хришћане, јер се град борио за ослобођење од јарма Отоманског царства.

Локација:

Град Беране (Беране) налази се у сјевероисточном дијелу Црне Горе и представља главни град истоимене општине. Налази се на обалама реке Лим, на значајној удаљености од јадранске обале, 50 км од Подгорице.

Панорама града
У центру Берана

Историја Беране

У средњем вијеку, Срби који су пажљиво ширили православље овдје и саградили велики број храмских комплекса и манастира, живјели су на земљама гдје се сада налази модерни град Беране. Ове области звале су Будмила. Већина средњовековних зграда, нажалост, није стигла у наше дане.

Црква у граду

У 17. веку је одржана окупација Будмила од стране Османског царства, током које је основана Берана. Медјутим, локални становници су дуго времена морали остати под отоманском угњетвом до 1912. године, када је град ослобођен, а онда је постао дио Југославије. Од средине КСКС века па до 1992. године зове се Иванград, примљен у част југословенског комунистичког Милутиновића. У вези са распадом Југославије, Беране је стекла своју припадност независној Црној Гори, а данас је веома популарна туристичка дестинација са богатим забавним програмом за туристе.

Остаци одбрамбених утврђења града

Клима у граду

У Беранама умерена континентална клима. Летом максимална температура ваздуха овде достиже + 35 ° Ц, а зими је могуће значајно смањити и мраз до -30 ° Ц. Због таквих временских услова, зависно од сезоне у Берану, активно се можете опустити и лети и зими.

Беране у јесен
Природа у Берану

Места од интереса у Беранама

Излиставамо најинтересантнија места у граду:

 1. Полимски археолошки музеј. Овдје можете сазнати више о историји града и Црне Горе уопште, погледајте експонате из локалних археолошких ископавања.
 2. Полимски музеј и такси у Берану

 3. Остаци древних насеља - Будмили и Бихор.
 4. Роцк са крстом

 5. Манастир Светог Ђорђа. Друго име је Ђурђеви Ступови, што значи "Ст Георге'с Товерс". Манастир је саграђен у КСИИИ вијеку и налази се само 2 км од града.
 6. Манастир Ђурђеви Ступови

 7. Кућа гувернера Ле Хавре Вукович. Био је дипломат, амбасадор у Цариграду, министар вањских послова и предсједник Државног вијећа. Зграда је изграђена почетком КСКС века у стилу Арт Ноувеау. У кући се чува атмосфера и унутрашњост прошлости.

Гувернер Вуковичева кућа

Одмор у Берану у Црној Гори

Најпопуларније врсте туризма у граду су:

 • ски одмор. У Берану има неколико ски центара, од којих је најпознатија "Локве" на падини Смилевице. Налази се у близини града, на надморској висини од око 1700 м надморске висине. Постоје стазе различитих нивоа сложености на њему, како за почетнике, тако и за професионалне освајаче снежних падина. Главна рута је дужине око 5 км. Постављају се жичаре;
 • Ски центар Локве

 • културни и образовни одмор. Заједно са музејима града зими, у Берану можете посетити годишњи фестивал са занимљивим именом - "Врућа зима у планинама". Учествовати у њему као професионални спортисти, као и културне и умјетничке фигуре;
 • Разноврсност архитектуре Биране

 • Православна тура. У граду и околини има неколико манастира које су Срби саградили и делимично очувани до данас. Они ће несумњиво бити од интереса за ходочаснике.

Дрвена црква и мали парк

Смештај и оброци

Град Беране у Црној Гори својим гостима нуди неколико модерних хотела са добрим нивоом услуга. То укључује, на пример, хотел Ил Соле, који послује од 2008. године и налази се у самом срцу града, у близини аутобуске станице, на само 2 км од манастира Ђурђеви Ступови. Ако планирате одмор у ски центру Локве, онда можете боравити у оближњем хотелу.

Хотелска соба Ил Соле

У кафићима и ресторанима у Беранама ће вам понудити јела националне кухиње Црне Горе, укључујући и алкохолна пића. Врло популарна овде је локална водка, која се производи у неколико сорти. Ако вам треба брза закачка, можете ићи у бистро или пицерију.

Како доћи тамо?

До града Беране лако можете доћи аутомобилом из других градова Црне Горе и оближње Србије. Удаљеност до главног града - Подгорица - 50 км, до града Бијелог Поља - око 35. Од главних одмаралишта јадранске обале потребно је око 100 км. У Србији преко Берана пролази аутопут са две траке. Поред тога, град има свој аеродром, али се углавном користи за домаће авиокомпаније.

Зимски пут до града

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 5 = 2

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: