Стање нирване

стање нирване

Многи од нас имају идеју о нирвани, врло нејасном и прашњеном додиром судбине. Име истоимене групе, чија се историја запамтила због своје трагедије, позната је представницима европских религија више од циља живота сваког будиста. Наша перцепција света баца сенку на концепт нирване, који се често третирају као празнина и државе "ништа" (што није изненађујуће, јер је реч преведена из санскрита и пали као "бледи").

У међувремену, за било који будистички, стање нирване је савршенство, што се постиже ослобађањем. Кармичке везе се отварају, ослобађајући се од патње, бола, жеља. Ово друго звучи нешто необично за нас, међутим, особа која је стигла до нирване не осећа утјецај својих жеља на догађаје живота. Менталне страсти и бол снова не могу да изазову чак и слабу брушење на огледалу мирној површини живота.

Врсте Нирване

У различитим изворима можете пратити три главне врсте нирвана:

  • ментално. Ово је краткорочно стање нирване, што је свакоме од нас познато. Сигурно сте се понекад ухватили за тренутак изненађујућег одмора, па чак и просветљења. Ово се може назвати ментална нирвана;
  • живот. Виталну нирвану постиже човек, а његова душа је у телу. Ово вам омогућава да прекинете круг реинкарнација и доведете га у следећи облик;
  • вечно. Један који је постигао нирвану у животу након уништења физичког тела (другим ријечима, након смрти) постиже стање нирване вечно.

Како постићи нирвана?

Питање како ући у стање виталне нирване дати је сваком будисту - уосталом, то је заправо сврха његовог живота. Немогуће је доћи до ослобођења након што (ако се не трудите), немаш времена за постизање нирване у овом животу - морат ћете живјети даље, са свим својим патњама и невољама.

За почетак, важно је разумети саму значење слободе коју нам држава даје нирвана. Ово је слобода, пре свега, из свих зависности. Земаљска везивања нас чине рањивим и у сваком случају осуђена на патњу. На крају крајева, неизбежно ћемо нешто изгубити, како ући у стање нирванекоје волимо. А моменту овог губитка претходи њен страх.

Постепено изумирање светских жеља је могуће због многих пракси, и будистичких и небудистичких школа. Медитација, хипноза, молитва - сви траже свој начин. Нико од њих не гарантује резултат, само је особа способна да отвори свој бесконачни круг реинкарнација. Многи људи се плаше идеје о некој "неосетљивости", спремност да постане слободна не долази свакоме од нас. Тако да ћете морати доћи до ове одлуке свесно и смирено, са чврстом руком да покуша да смањи пупчану врпцу која те повезује са бескрајним рађања.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

78 + = 87

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: