Притисак код деце

Притисак код децеСматра се да је висок или низак крвни притисак само код одраслих, али и деца могу имати проблеме са њим, иако су такве ситуације много мање уобичајене.

У циљу правилног мерења притиска детета, нормалан тонометар није погодан. Прецизније, манжет за руку не одговара. За децу различитог узраста потребне су различите дебљине. Дакле, камера унутар маске за новорођенчад је 3 цм, једномодишњем детету ће бити потребно 5 цм, а старија деца и тинејџери од 8 до 10 цм могу купити посебан прибор за бебу у специјализованој продавници медицинске опреме.

Норма артеријског притиска код деце

Норме постоје за сваку старосну групу од новорођенчади до адолесцената. Код деце до једне године, најнижи притисак и највећа брзина срца, за разлику од других година. Током времена, тело постаје све савршеније, тона судова се стабилизује и притисак постаје постепено већи. У одраслој доби, његова стопа достиже 120/80, али опет то није обавезно за све.

Да бисте знали која је норма притиска и пулса код деце, потребно је користити посебну столу која указује на старост, просечно и максимално дозвољено одступање од норме.

Притисак и пулс код деце

Притисак ниског дјетета

Ниског крвног притиска дјетета може бити и нормално и одступање од ње. Све зависи од добробити бебе. Ако постоји мучнина, летаргија, слабост или вртоглавица, потражите савет од лекара. Често деци са таквим симптомима дијагностикује се вегетоваскуларна дистонија, која се уклања током адолесценције.

Када беба доживи губитак свести на позадини оштро смањеног притиска, такви случајеви захтевају хитну интервенцију и преглед. На крају крајева, то може бити симптом тешке болести.

Како вршити притисак на дете?

Ако дете нема озбиљних поремећаја и не захтева медицинску корекцију притиска, ако се осећате добро, нарочито током промјене времена или климе, када је притисак низак, беба треба пијати слатким чајем. Да би се избегли такви услови, препоручује се активна физичка активност и низак крвни притисак код дететапревентивни пријем препарата Елеутхероцоццус или Ецхинацеа неко време.

Повећан притисак код деце

Висок крвни притисак код детета може указати на проблеме са кардиоваскуларним системом, што захтева редовне медицинске консултације. Ако су такви притисци притиска уобичајени, онда би требало купити дјечји тонометар како би се пратио притисак и благовремено предузимала мјере. Самотретање високог крвног притиска код деце није прихватљиво. За превенцију, потребно је прилагодити режим дететовог дана, физичко и психичко оптерећење, као и исхрану.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 34 = 44

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: