Дуготрајна ин витро култура ембриона

дугорочна ин витро култура ембрионаПродужено култивисања ембриона ин витро (ЛТЦ-БС - Дужи Гајење то бластоциста Стаге) је процес чији је главни циљ да се одржи нормалан развој и одрживост у читавом ембриону, пре него што их садње у шупљину материце током ИВФ. Овај процес је прилично кратко на време и траје само 6 дана. Након тога, ембрион мора бити засађено у материци за причвршћивање у ендометријум.

Каква је то врста поступка?

Дуготрајна култивација ембриона је инхерентно високотехнолошки и сложенији процес који захтева специјалну, добро опремљену лабораторијску и скупу опрему. С обзиром на ову особину, сви центри који су укључени у ИВФ и планирање трудноће пружају такав поступак.

Овај метод укључује култивацију ембриона пре стадијума бластоцисте. Претходно коришћене технике су предложиле трансплантацију ембриона у тело жене у фази фрагментације, тј. за 2-3 дана. Ова чињеница оштро је смањила успех ИВФ-а и процедура за пренос ембриона је морала бити поновљена много пута.

Прелазак на култивацију ембриона ин витро омогућио је технолошки искорак у области ембриологије захваљујући посебним догађајима у области репродуктивне медицине. Овај метод, који се користи у водећим репродуктивним клиникама у свету, подразумијева дужи контакт са ембрионом посебних окружења (СИЦМ / СИБМ и Ембрио Ассист / Бласт Ассист).

Важно је напоменути и да ова техника не може постојати без употребе специјалног уређаја - мулти-гас инкубатора. У њему се налази неколико зигота заједно са хранљивим средством. После 4-6 дана, стручњаци извлаче бластоцисте са овог уређаја и процењују његову способност преживљавања. Према статистичким подацима, отприлике од 60-70% јајних ћелија оплођених током ИВФ-а, могуће је добити нормалне ембрионе.

Које су предности пролонгираног узгајања ембриона?

Ова метода ИВФ-а омогућава, пре свега, побољшање квалитета селекције (избора) и користи само ембрионе који имају довољно висок тзв. Имплантацијски потенцијал за трансплантацију. Једноставним речима, употреба ове методе значајно је повећала вероватноћу трудноће после ИВФ-а.

Осим тога, међу осталим предностима дуготрајног култивисања ембриона се обично називају:

  • смањење броја хромозомских абнормалности код ембриона трансплантираних у стадијуму бластоцисте;
  • овај метод је физиолошки у поређењу са трансфером ембриона до 3 дана;
  • на дугој култивацији довољно је поставити 1-2 ембриона у шупљину материце, тк. вероватноћа њихове консолидације и развоја је веома висока;
  • ризик од настанка такве компликације као ектопичне трудноће значајно је смањен.

Који су недостаци овог метода?

Пошто се бавио чињеницом да је дуг култивисање репродуктивних ћелија (гамета), а ембриони, описује предности овог ИВФ метода, неопходно је да се не заборави недостатке овог метода.продужена култивација ембриона

Прва од њих је чињеница да нису сви културни ембриони расту на бластоциста - у већини случајева, само 50% њих стигли до ове фазе развоја. С обзиром на ову функцију, држи ову методу је могуће само ако је 3 дан узгој ембриона, они ће барем 4. Са мањим вероватноће добијања бар један нормалан, силази до бластоциста фази је веома низак.

Други недостатак може се назвати тренутком да чак и ако ембрион достигне развојни развој неопходан за трансплантацију, то не даје 100% гаранцију да ће имплантација бити успјешна и да ће трудноћа доћи.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

14 − = 12

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: