Колектор воде

Колектор воде

Колектор воде је систем цеви за дистрибуцију хладњака у системима грејања. Другим ријечима, колектор за дистрибуцију воде је цијев са неколико излаза за повезивање других цјевовода. Колектори се користе не само за топао подове, већ и за системе водоснабдевања.

Принцип рада резервоара за воду

Разводна цев има спољашњи и унутрашњи навој. Њихов број зависи од броја кругова (од 2 или више). Са врха налази се колектор за снабдевање, где се испоручује расхладна течност. Ако је ово део система подног грејања, хладњак се затим враћа у повратни колектор, а одатле на котао за грејање.

Различите опреме се могу причврстити на воду, зависно од конфигурације од којих се разликују неколико врста колектора:

  1. Излази из "еуроконе" - најједноставније опреме, која се најчешће користи за уградњу конвенционалног водовода.
  2. Вентили на излазу. Такве колекторе производе углавном кинески произвођачи. Користе се за топли под без аутоматизације, обично у малим кућама.
  3. Прилагођавање цијеви плус фитинге за метал-пластичне цијеви.
  4. Мерачи протока на доводнику и прикључцима за серво погоне на повратном колектору. Користи се за контуре топлих подова различитих дужине.
  5. Колектори са мешовитим чвором и вентили за балансирање.

Поред куповине, сваки мајстор има могућност да не купује колектор воде, већ да га лете независно од полипропиленских цеви и спојница, након што је купио неопходну опрему.

Монтирање колектора воде на зид се врши помоћу обујмица и пластичних чепова. Такође се то може урадити уз помоћ специјалних заграда. Обично се колектор воде налази у компактном и уредном кућишту за колекторе или у зидној ниши.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: